1A logo
dual sep
Blog

Google vrača klasičen prikaz rezultatov iskanja

separator

Spletni velikan Google je leta 2021 uvedel funkcijo neskončnega pomikanja po iskalnih rezultatih na mobilnih napravah. Postavitev strani, ki je posnemala format družbenih medijev in je leta 2022 prišla tudi na namizne (PC) naprave, se zdaj poslavlja. V Googlu napovedujejo, da se bodo vrnili h klasični metodi prikazovanja iskalnih rezultatov na različnih straneh.

Zgodovina neskončnega prikazovanja rezultatov iskanja

Neskončno (ti. infinity) prikazovanje rezultatov iskanja so prvič uvedli na mobilnih napravah v mesecu oktobru 2021, v naslednjem koledarskem letu so ga upeljali še v prikazu za namizne računalnike. Čeprav ni šlo za povsem enak format kot pri Instagramovem prikazu vsebine (ti. feedu), je vseboval približno šest strani rezultatov v enem pomiku, preden se je pojavilo več rezultatov.

Kdaj bodo novost dokončno ukinili?

Kot so nedavno sporočili, bodo funkcijo neskončnega pomikanja z namiznih računalnikov odstranili ob koncu meseca junija, na mobilnih napravah pa jo bodo ukinili v nekaj mesecih. Pri iskanju na namiznih računalnikih bo na dnu strani možnost izbire “Naslednja“, medtem ko bo na mobilnih napravah na voljo možnost “Več rezultatov“.

Google se bo vrnil k staremu formatu s podporo za ti. paginacijsko vrstico, ki uporabnikom omogoča prehod z ene strani na drugo z izbiro na dnu strani. Ko so prvič uvedli spremembo, je podjetje trdilo, da bo nenehno pomikanje pomagalo hitreje nalagati iskalne rezultate in olajšalo brskanje. Uporabniki so izrazili, da pogrešajo klasični sistem, ki jim je omogočal potrebne premore za oceno, ali imajo potrebne informacije. A počasi so se uporabniki le navadili na posodobljen format.

Zakaj so se odločili za spremembo?

Velikan med iskalniki je odstopil od svoje prvotne trditve in namesto tega poudaril, da je sedanja sprememba namenjena hitrejšemu zagotavljanju bolj natančnih iskalnih rezultatov, ki ne nalagajo nepotrebnih informacij. Ali bo Googlov premik nazaj k starim načinom pozitivno sprejet ali pa bo uporabniki potezo obravnavali kot nazadovanje, zaenkrat še ni jasno.

Kaj to pomeni za vašo spletno stran?

Vrnitev paginacijske vrstice na iskalnik Google za vašo spletno stran pomeni to, da se vrača “boj” za prva mesta na seznamu ključnih besed, po katerih lahko obiskovalci najdejo vašo spletno stran. Še enkrat več bo pomembna analiza spletne strani, s katero vam lahko pomagamo prepoznati priložnosti za izboljšavo na vaši spletni strani in Googlu pomagati, da bo vašo predstavitev na spletu uvrstil med najvišje rezultate.