Blog podjetja

izdelava spletne strani

Blog

Info

Koliko stane izdelava spletnih strani

25. oktober 2019 954 ogledov

Na ceno izdelave spletnih strani vpliva veliko dejavnikov. Kdo vam bo izdelal spletno stran, kakšen sistem izbrati, število podstrani, ...

Na vprašanje koliko stane izdelava spletnih strani? ni enostavnega odgovora. Najceneje boste prišli 'skozi', če si spletno stran postavite sami. Pa si tega res želite? Ste si tudi hišo zgradili sami, ali ste vseeno plačali mojstre. Arhitekte, gradbenike, vodovodarje, električarje, ploščičarje, parketarje in še koga. Vsak je strokovnjak na svojem področju oz vsaj naj bi bil.

Ko se odločite za izdelavo strani, se poraja nekaj vprašanj.

Gostovanje spletnih strani

Spletno stran, ki vam jo nekdo izdela, je potrebno nekje gostovati. Strežniki doma, v garaži ali v vašem podjetju praviloma odpadejo. Za brezhibno delovanje spletne strani morate imeti zanesljivo gostovanje in hitre strežnike. Najboljše, da so strežniki čimbližje vašim obiskovalcev. Se pravi za ciljanje na slovenski trg, pridejo v poštev strežniki v Sloveniji.

Ravno tako je potrebno izbrati domeno. Če ciljate predvsem na domač trg, je domena .si praviloma najboljša, če ciljate globalni trg pa izbira .com domene. Najboljša domena je ponavadi domena vezana na vaše podjetje. Podjetje d.o.o., ime domene podjetje.si. Tako domeno je lahko oglaševati, ljudje si jo lahko zapomnijo in jo tudi povezujejo z vašim podjetjem.

Druga opcija je izbira domene pod ključno besedo, npr kljucna-beseda.si. Domene s ključno besedo se tudi lažje optimizirajo za boljšo najdenost na Googlu.

Cena gostovanja spletnih strani

Cene gostovanja se od ponudnika do ponudika razlikujejo. Nizkocenovna gostovanja "vse po 5€" za resno podjetje niso najboljša rešitev, saj ste s takim gostovanjem prepuščeni sami sebi. Vse nastavitve okoli domene, mailov, www usmeritev, HTTPS certifikatov morate urejati sami. 

Gostovanje pri ponudnikih, ki vam spletno stran izdelajo in gostujejo na njihovih strežnikih, imajo to praviloma všteto v ceno gostovanja, ki na koncu niti ni toliko dražje, kot nizkocenovno gostovanje. Morda je strošek 1x večji, učinki pa so lahko neprimerljivo boljši. Vse tehnične stvari urejene, robots, sitemap, www resolve, SSL certifikat, kar posledično pomeni hitrejšo spletno stran in boljšo naravno najdenost.

CMS ali HTML spletne strani

Smo v letu 2020 in enostaven odgovor bi se glasil, CMS (content management system) oz. samourejevalne spletne strani. Vse urejate sami. Slike, tekste, menije, kontaktne obrazce,  ... sliši se predobro. Praksa pa je vendarle drugačna. Za izdelavo spletnih strani potrebujete tudi nekaj malega znanja obdelovanja fotografij, Adobe Photoshop je zelo dober program. Ko delate spletne strani sami so lahko slike neoptimizirane in praviloma prevelike, meniji nelogični, vsebine nepopolne, kontakti obrazec pa je lahko celo nedelujoč. CMS strani, ki so ponavadi Wordpress, Joomla ali kaj podobnega imajo en kup vtičnikov, ki jih ne potrebujete. Vtičniki pomenijo slabši upload time strani, lahko pa so tudi ranljivi za vdore v spletno stran. Včasih si želite kaj 'postaviti' izven okvirjev, ki vam jih določna kupljena predloga strani in CMS. Brez potrebnega znanja kodiranja bo to težko.

Html strani - strani narejene 'na roke' teh težav nimajo. Koda je optimizirana, slike bo vsak resen izdelovalec optimiziral in pomanjšal, kontaktne obrazec stestiral, vsebine pregledal. Na koncu strani tudi objavil in poskrbel, da se na straneh začnejo pojavljati obiskovalci. 

V prid html stranem gre tudi unikatna podoba spletne strani. Ponavadi se na podlagi želja stranke naredi podoba iz njenih vsebin, barv. Enake spletne strani ne boste videli nikjer, če kupite Wordpress template je možno, da je bila enaka podoba všeč tudi vašemu konkurentu. Tako vaju poleg istega posla, druži tudi podobna spletna stran.

Cena izdelave spletne strani

Veliko govorjenja, a še vedno nič o sami ceni izdelave spletne strani. Trenutno najdražji Iphone 11 Pro s 512MB stane 1.550,00€. Zelo prav pride pri sklepanju poslov. 

Trenutno dober avto, srednjega razreda pride od 40.000€ in naprej. Zelo prav pride pri sklepanju poslov.

Za spletno stran, ki pa je prvi vtis kupca s podjetjem in ponavadi tudi glavni generator povpraševanj, kontaktov, poslov, pa ne bi dali več kot 300,00€. 

Strošek korekcij na spletni strani 

Ko vam nekdo izdela spletno stran, se pravo 'veselje' šele začne. Spletno stran je potrebno tudi vzdrževati. Ni zanemarljivo, koliko vas bodo te korekcije stale. Nekateri vam bodo dali zelo nizko izhodiščno ceno za postavitev spletne strani, samo vzdrževanje pa bo ali zelo drago, ali pa ga sploh ne bo. Pri ponudbi za izdelavo strani vprašajte tudi po ceni vzdrževanja.

Vas zanima cena izdelave strani? Pošljite povpraševanje ali nas pokličite na 0590 64 200

Vse objave